Knäckig smulpaj med äpple och hemgjord vaniljsås

Blev väldigt gottsugen igår kväll så jag bestämde mig för att göra en äppelpaj.

Såhär blev resultatet:



Recept

150 gram smör eller margarin (jag föredrar smör eftersom det blir godare)
3½ dl havregryn
1,5 dl farinsocker (sätter väldigt god, lite lakritsartad ton på pajen)
4 dl skivat äpple
knappt ½ dl strösocker
lite kanel

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop havregrynen och farinsockret. Skär smöret/margarinet i tärningar och finfördela med handen till en grynig blandning.

Smörj en form, skiva äpplena och lägg i dem. Strö över strösockret och pudra över kanel efter eget smak och tycke. Fördela smuldegen jämnt över de skivade äpplena och sätt in pajen i ugnen i cirka 15-20 minuter. Havregrynsblandningen ska vara gyllenfärgad och knäckig.

Servera med en god, hemgjord vaniljsås (jag använde mig av receptet på potatismjöl-förpackningen):


Vaniljsås

1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk till kräm, eller 6 dl till sås
3 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret. Låt blandningen sjuda upp under ständig omrörning. Ta kastrullen av plattan när första bubblan syns. Låt såsen svalna och blanda sedan i vaniljsockret.



Finbesök på morgonkvisten

Bloggen har blivit lite lidande eftersom jag har varit brakförkyld i 2½ veckors tid. Har en hemsk rethosta kvar, men annars är det mesta på bättringsvägen. Det har knappt varit så att Cocillana har hjälpt. Fick ett husmorstips; man ska ta en matsked grädde och svälja ner. Värt att prova.

Igår fick vi ett samtal från Skellefteå djurskyddsförening, dit vi anmälde oss som fodervärdar för ett tag sedan. En katt behövde ett tillfälligt hem i några dagar. Imorse vid 7-tiden kom dom och lämnade honom här. Han klev direkt ur sin bur och började undersöka de nya omgivningarna. När han var nöjd med det, busade han i sin tunnel. Vi tog fram en liten vippa och busade med honom. Otroligt go kisse, anpassade sig väldigt fort. Efter busandet la han sig i soffan och sov i alla möjliga sovställningar :)

Här kommer lite bilder på charmtrollet:
Bilderna är klickbara.







Efter all lek måste man vila såklart. Skön sovstil :)